BILLIG FRAKT till Sverige - från 90 SEK

LÄS MER
Leverans land

Guide - Vad är rätt Spånsug för mig?

Guide - Vad är rätt Spånsug för mig?

2 år sedan

Hälsokonsekvenserna av extraktion

Vi spenderar gärna hundratals euro på ett nytt verktyg eller en ny maskin, men vi kommer att fortsätta arbeta mitt i dammet eftersom det känns dumt att betala för utvinning som inte så uppenbart påverkar vårt arbete.

Trädamm täpper till alveolerna

Trädamm är riktigt bra, dess storlek mäts i mikron. Medan det mänskliga andningssystemet är snyggt utformat för att filtrera bort större partiklar, hindrar ingenting alla de minsta partiklarna från att komma in i våra lungor. Dessa små partiklar ackumuleras gradvis i lungorna, och deras effekter kanske inte märks förrän det är för sent. Fint damm samlas också på alla ytor, så när du lyfter en färgburk från hyllan kan du av misstag andas in en månads dos av damm vid en tidpunkt då dammet ovanpå burken vädras.

Trädamm är en brandrisk

Trädamm är också en allvarlig brandrisk. 100 gram damm per kubikmeter är tillräckligt för att bilda en brandfarlig blandning. Du behöver bara gnista på fel plats vid fel tidpunkt och du är på väg att fundera på att bygga en ny verkstad om du inte längre är där själv.

Trädamm minskar maskinens prestanda och påskyndar slitaget

Att ackumulera skräp har också en negativ effekt på maskinernas funktion. Maskinernas delar rör sig inte längre smidigt när mekanismerna är fulla av träavfall. Kvaliteten på ditt arbete blir avsevärt lidande om verkstaden är stökig.

Rätt dammsugare för rätt användning

Rätt skräpborttagningssystem installeras omedelbart vid soptunnan, dvs på maskinen som producerar dammet. I mindre verkstäder fungerar en mindre mobil tuggutsug bra, medan det i större lokaler är lämpligt att överväga en mer solid lösning. En effektiv tuggutsug kan monteras på till exempel vägg och göras av fasta rördrag för varje maskin. Utöver dammsugaren rekommenderas att använda en luftrenare som tar bort luftburet damm utan att den behöver kopplas till någon maskin.

Tyvärr finns det ingen enskild maskin som klarar allt, men det finns bra universella skräpsugare. Dammsugarna är indelade i två övre kategorier, nämligen högvolym-lågtrycksmaskiner (HVLP) och högtrycks-lågvolymmaskiner (HPLV). Som en bra jämförelse kan man säga att HVLP dammsugare är som en bil i 5-växlad. De blir starka, men de accelererar inte snabbt. Återigen arbetar HPLV-dammsugare på låga växlar 0-100 effektivt, men når inte dit i toppfart. Detsamma gäller dammsugarnas livslängd, HVLP dammsugare är gjorda för kontinuerlig användning medan HPLV dammsugare främst används när de behövs.

På maskiner med denna princip sugs damm och spån genom propellern in i en påse under maskinen. Luft blåses genom filterpåsen ovanför den nedre påsen till verkstadsluften. Problemet med detta system är att påsen till de billigare modellerna inte filtrerar bort de minsta partiklarna som är farligast för hälsan. Record Power-kollektionen inkluderar till exempel partikelfilter för maskiner enligt denna princip, men de är värdefulla.

Högvolyms- och lågtrycksmaskiner är gjorda speciellt för maskiner som tillverkar stora spån, till exempel hyvelhyvlar. De är inte optimalt lämpade för användning med lågdammmaskiner som sågar eller slipmaskiner.

HPLV-dammsugare flyttar mindre luft, men vid betydligt högre tryck. Funktionsprincipen liknar den för hushållsdammsugare, men de är bättre lämpade för kontinuerlig användning och har en betydligt högre avfallskapacitet än vanliga dammsugare. De kan även filtrera bort små hälsoskadliga partiklar (upp till 0,5 mikron) och är mycket lämpliga för små utrymmen där ventilationssystemet flyttar inomhusluften.

Dammsugaren av burktyp är mycket lätt att flytta. De har en blåst motor byggd runt ett utbytbart filter. Det finns fortfarande en papperspåse ovanpå filtret, vilket ger effektiv filtrering i två steg. Det är stora skillnader mellan tillverkarna, så när man fattar ett köpbeslut är det värt att titta på maskinens tekniska data för att se hur små partiklar dammsugaren kan filtrera och hur mycket luft den rör på sig.

Vanligtvis har dammsugare en 100 mm spånborttagningskontakt, så den fastnar direkt på träbearbetningsmaskiner. Med reducerarna kan du även fästa samma dammsugare på elverktyg med 50 och 32 mm anslutning. Minskningen förbättrar också suget avsevärt.

Vissa HPLV-maskiner har en automatisk start, vilket är väldigt praktiskt när man använder elverktyg. Dammsugaren startar samtidigt som elverktyget och när verktyget stängs av stänger dammsugaren efter några sekunder och tömmer slangarna. Se till att effekten på maskinen du använder inte överstiger den automatiska startmotorns kapacitet.

Om du använder en dammsugare för att dammsuga golvet på din arbetsplats, var försiktig så att slangen inte fastnar i golvet, eftersom det kan gå sönder tuggpåsen eller skada motorn. Festool säljer till exempel städsatser till sina dammsugare, så att de kan hantera alla typer av städbehov.

Sophämtning

Träavfall samlas antingen i en plastpåse eller i en solid fat. Eftersom suget är så effektivt dras påsen in, vilket gör någon form av stödstruktur inuti påsen nödvändig. När dammsugaren stängs av lägger sig avfallet på botten av påsen och skapar utrymme. HPLV-dammsugaren packar avfallet mycket tätare än HVLP-dammsugaren, så i vissa fall kan upp till fyra gånger mer avfall hamna i samma volym.

Många elverktyg samlar damm i sina egna påsar. Nästan utan undantag filtrerar dessa påsar inte bort fint damm, så det rekommenderas att ansluta dessa maskiner till en separat dammsugare.

Slutsats - det viktigaste är att använda extraktion

Se till att du får ett extraktionssystem som kommer att användas. Om till exempel användningen av systemet kräver konstant urdragning av nätsladden och omplacering av maskinen, skulle jag åtminstone inte göra det hela. Användarvänlighet är en stor faktor för att använda vilken maskin som helst, så skaffa ett system som uppfyller dina behov för framtiden. Ju fler maskiner det finns i systemet och ju längre röret går, desto effektivare utsug behöver du.

Kommentarer


Kolla också
Loading...