TALVIKAMPANJA
 - Record Power puuntyöstökoneita ja tarvikkeita erittäin edullisesti! KATSO TARJOUKSET

LUE LISÄÄ
Kirjaudu sisään
Toimitusmaa

Puun kuivaaminen kotikonstein

Puun kuivaaminen kotikonstein

1 vuosi sitten

"Vanhat mestarit todellakin osasivat asiansa menneillä vuosisadoilla aiheesta "puusepän taito". Siitä julkaistua kirjallisuutta kannattaa totisesti lukea. Siis asiaan.

Halutessasi kuivattaa oikeaoppisesti ulkokuivatusta (15%) puusta puusepänkuivaa (n.8%)

  1. vie tarvitsemasi määrä keskuslämmitettyyn tilaan +18-20...°C ilmavasti pinottuna kolmeksi kuukaudeksi.
  2. Huolehdi ilmanvaihdosta - eli ei kannata laittaa mihinkään sängyn alle
  3. Aikaisintaan 3kk kuluttua lopputuloksena pitäisi olla puusepänkuivaa puuta.

Seuraavassa selostus kosteuden mittaamisesta. Jos kirjoitus herättää epämiellyttäviä tunteita, tai tunnet itsesi epävarmaksi suorittamaan moista, löytyy kaupoista kosketukseen perustuvia digitaalisia mittalaitteita. Hinnasta ja tarkkuudesta ei ole mitään hajua. Halvoilla ei todennäköisesti tee mitään ja kalliit maksavat enemmän kuin useimpien kk-palkka... Testaa lopputulos tarkalla vaa'alla, uuniin laitettavalla uunilämpömittarilla ja uunilla. Tarkoitus on poistaa kosteus testipalasta.

Vertaamalla lähtöpainoa uunissa loppuunkuivattun painoon saadaan erotuksesta aiemmin haihtuneen kosteuden paino ja loppu on matematiikkaa.

  1. Sahaa puusta pätkä (ehkä sellainen 15-20cm riippuen paksuudesta. Mitä suurempi tilavuus sitä tarkempi lopputulos)
  2. mittaa se tarkasti ja punnitse.
  3. Merkitse lukemat muistiin (1-2 desimaalin tarkkuus),
  4. lykkää pätkä kuumaan uuniin esim +100°C (tarkoitus on poistaa vain vesihöyry eikä mitään muuta ja anna olla jonkin aikaa, 20-30min (aika-arvio ja lämpötila on mutu) ja
  5. punnitse.
  6. Kirjoita lukema muistiin.
  7. Laita palikka takaisin uuniin.
  8. Jatka kunnes kahden peräkkäisen mittauksen tulos on yhtä pieni.

Prosessi kestää varmaan yli tunnin, tai jotain. Lopuksi vähän lisää matikkaa niin saat kosteusprosentin laskettua.

Hedelmäpuut, ainakin omenapuu ovat erittäin herkkä vääntymään, joten mitä pidempi aika ulkokuivassa sitä parempi. Mulla omppu- ja päärynärungot ovat saaneet kuivua liiterissä 15-25vuotta. Kannattaa muistaa että puuaines halkeilee päistään kuivuessaan (kaikki puut) jolloin priiman puun saanti ei hedelmäpuilla ole lähelläkään 100% vaan ehkä vain 50-60% tai vähemmän riippuen pöllin pituudesta.

Yksinkertaistaen pari esimerkkiä:

1. Haluat tehdä koivusta jotain ja saat käsiisi puolimetrisen halon. Ajattelet että saat siitä jotain 50cm pitkää... Tosiasiassa jos haluat että siinä jossain ei ole päätyhalkeamia saatkin siitä vain 10cm priimaa koska päistä kannattaa sahata 20+20cm pois.

2. Leikitään että haluat hyvää kuivaa omenapuuta 500mm esim korurasian tekoa varten. Silloin pitää/kannattaa sahata +1200mm pölli ja rukoilla ettei ole mikrohalkeamia ...unohtamatta sitä hidasta ensin tehtävää ulkokuivausta..

Puun loppukuivuudessa se lukema (%) tavallaan ei ole se oleellinen, vaan se, että kun puu on kuivunut samaan tasoon kuin keskuslämmitetty talo, ei puumateriaali voi enää muuttaa muotoaan työstön jälkeen, eli se on kuivunut oikeaan kosteuteen. Se onko se 8% vai 10% ei ole merkitystä, kun se on asutun talon vallitseva kosteus. Keinokuivattuun 6% ei tietenkään pääse, mutta materiaalin kannalta hidas ja rauhallinen kuivuminen on paljon parempi kuin 2viikkoa kuivurissa."

Teksti lainattu Esko Lehtovaaran luvalla - Puusepät Facebook ryhmä 

Esko Lehtovaaralla on museoviraston hyväksymä restaurointikoulutus ja hän on ollut alalla jo 30 vuotta ja puhuu terveen rakentamisen puolesta. Hän on perustanut yrityksen Tiny-e - Restaurointipalvelut

Yhtiö on perustettu 2012. Tiny-e tekee kaikkia vanhan talon puukorjauksia olivatpa ne mikrobien aiheuttamia tai jostain muusta syystä johtuvia. Tiny-e antaa tai tekee korjausneuvontaa, maalausselvityksiä ja vanhojen rakennusten kuntotarkistuksia.


Kommentit


Loading...